fbpx

Chili con carne

Wartości odżywcze na porcję - bez ryżu :

Kalorie

0 kcal

Białko

0 g

Węglowodany

0 g

Tłuszcze

0 g

Wartości odżywcze na porcję - z ryżem :

Kalorie

0 kcal

Białko

0 g

Węglowodany

0 g

Tłuszcze

0 g

Chili con carne

Moi podopieczni zwykle reagują niedowierzaniem, że takie danie pojawia się w ich diecie redukcyjnej. Jednak szybko ich uspokajam bo z odpowiednim doborem składników prawie wszystko się tam może znaleźć.

Składniki :

-250 g mielonego indyka – 7% tłuszczu
-200 g pomidorów z puszki
-160 g fasoli czerwonej z puszki (po odsączeniu)
-140 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
-150 g passaty pomidorowej
-20 g koncentratu pomidorowego 30%
-1/2 dużej cebuli
-10 g oleju rzepakowego
-50 g ryżu basmati* opcjonalnie

Przygotowanie :

1. Cebulę pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie z olejem. Podduś 5/10 minut następnie dodaj mięso mielone i po chwili paprykę.
2. Zalej pomidorami, dodaj fasolę i kukurydzę. Dodaj przecier pomidorowy wraz z koncentratem.
3. Dopraw solą, czosnkiem, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku.
4. Nałóż pokrywkę i pozostaw na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając
5. Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Opcjonalnie podaj z przygotowaną potrawą.

Copyright © 2019 Wojciech Żyłka Wysportowany - Trener personalny Katowice